L’Hospital Sant Rafael, al cens d’entitats de voluntariat de Catalunya

L'Hospital Sant Rafael es va registrar, el mes d'octubre de 2020, al cens d'entitats de voluntariat de Catalunya, una eina de reconeixement públic d'aquest tipus d'organitzacions que suposa, també, una garantia de qualitat, en la mesura que acredita el compliment d'una sèrie de requisits pel que fa al desenvolupament de l'activitat i a la legislació en aquest àmbit.

El fet de ser una entitat censada permetrà a l'Hospital Sant Rafael guanyar visibilitat davant les persones interessades a fer-se voluntari o voluntària, ja que el Centre figura al cercador d'entitats de la pàgina web de Voluntariat de la Generalitat de Catalunya. Comporta, a més, altres avantatges, com poder sol·licitar ajuts públics, així com establir vincles amb la resta d'organitzacions de voluntariat. “Ha estat un procés llarg, però necessari per poder consolidar el projecte de voluntariat que desenvolupem, des fa més de 10 anys, a l'Hospital Sant Rafael”, assegura  el doctor Jesús Ezquerra, gerent del Centre.

Hort terapèutic
Actualment, l'Hospital ofereix serveis de voluntariat en diferents àmbits relacionats amb l'atenció als pacients i les activitats solidàries que s'impulsen des del Centre, tot i que la pandèmia ha aturat la major part de les iniciatives. “Confiem que la campanya de vacunació i la previsible millora de la situació epidemiològica ens permetrà reprendre-les ben aviat”, explica el coordinador de Voluntariat, Manuel Arrebola. “El voluntariat és una part essencial de la nostra activitat, molt lligada a la nostra missió com a institució i als valors amb els quals ens identifiquem, com és l'hospitalitat”, assenyala.   

Els voluntaris i voluntàries de l'Hospital Sant Rafael fan tasques d'animació sociocultural i d'acompanyament a les persones ingressades o que s'han de sotmetre a alguna intervenció, així com a les germanes d'edat més avançada que viuen a la residència del Centre. També es poden encarregar d'acollir, informar i guiar els usuaris i usuàries que accedeixen al recinte hospitalari.
 
Les persones voluntàries són, igualment, les encarregades d'impartir tallers d'escriptura creativa i reflexió, dirigits als usuaris dels serveis de salut mental, o de fer tasques de suport i reforç escolar per als joves del Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ). L'hort terapèutic de l'Hospital Sant Rafael també es manté gràcies a un grup de voluntaris i voluntàries, majoritàriament pacients dels serveis de salut mental.
 
Així mateix, el voluntariat és clau en el desenvolupament dels projectes solidaris de l'Hospital, com són el menjador social o el rober solidari, a través dels quals, any rere any, s'ajuda un gran nombre de persones necessitades.
Germanes Hospitalàries Hospital Sant Rafael - Barcelona
Pg. de la Vall d'Hebron, 107-117 · 08035 Barcelona · T. 93 211 25 08 · Correu-e: info.hsrafael@hospitalarias.es