L'Hospital Sant Rafael, compromès amb Ghana
Hospital Saint Francis Xavier
L'Hospital Sant Rafael col·labora, des de fa més de 20 anys, amb l'Hospital Saint Francis Xavier, el centre que les Germanes Hospitalàries tenen a la ciutat d'Assin Foso, a Ghana.

hall hospital sant rafael
Aquesta col·laboració es basa, d'una banda, en el voluntariat, amb estades de professionals de l'Hospital Sant Rafael al centre de Ghana. D'altra banda, es duen a terme accions solidàries a fi de recaptar fons per a la construcció d'una maternitat a aquest centre, un projecte que té un cost aproximat de 966.000 euros.

Així, al hall de l'Hospital Sant Rafael s'ha instal·lat una vitrina amb polseres confeccionades per usuaris amb discapacitat intel·lectual del Complex Assistencial de Màlaga de Germanes Hospitalàries, que estan a la venda per 5 euros. També a l'entrada de l'Hospital s'han col·locat unes lones amb fotografies i una breu explicació del projecte.

Altres activitats organitzades per recaptar fons per a aquesta iniciativa solidària són l'acció ‘Mulla't' per Ghana', les paradetes solidàries per Sant Jordi o la participació als BCN Salut Games.

Mulla't per Ghana
venda roses sant jordi


Reduir la mortalitat durant el part

maternitat Ghana
La construcció d'aquesta unitat de maternitat és un projecte molt necessari, ja que la que hi ha actualment té grans mancances, com escassetat d'espai i de llits, que no permeten oferir una atenció sanitària adequada. Aquesta situació es veu agreujada per l'increment constant de pacients, que es tradueix en un augment de les complicacions durant el part i que posa en risc tant la salut de les mares com la dels nadons. 
 
professionals Ghana
Amb l'objectiu de donar suport a les germanes i al personal assistencial local, l'any 1998 es va iniciar la col·laboració entre els dos hospitals generals de Germanes Hospitalàries,  amb estades voluntàries de personal d'Infermeria de Sant Rafael a Assin Foso. L'any 2009 es va acordar l'estada formativa d'un metge del centre de Ghana a l'Hospital Sant Rafael i, posteriorment, l'any 2010 i l'any 2018, dues especialistes en Reumatologia del centre de Barcelona van anar com a voluntàries, durant uns mesos, a l'Hospital Saint Francis Xavier, amb la finalitat de realitzar activitat assistencial i educació sanitària.
 
Properament, es firmarà un acord d'agermanament entre ambdues institucions, a fi d'ampliar aquesta col·laboració a altres àrees assistencials, com Aparell Locomotor o Salut Mental, i incidir en la formació i la docència.

Vinculació amb la població més jove sense recursos

L'Hospital Sant Rafael ha tingut, des dels seus orígens, una forta vinculació amb la població més jove. De fet, va néixer el 1889 amb el nom d'Asil Infantil de Sant Rafael, per donar acollida gratuïta a nenes pobres d'entre quatre i deu anys amb problemes de salut, com poliomielitis o malformacions congènites. Inicialment, hi van ingressar entre 100 i 120 nenes, les quals eren ateses per professionals de la medicina que van treballar durant molt temps al Centre de forma desinteressada.

Germanes Hospitalàries Hospital Sant Rafael - Barcelona
Pg. de la Vall d'Hebron, 107-117 · 08035 Barcelona · T. 93 211 25 08 · Correu-e: info.hsrafael@hospitalarias.es