L’Hospital Sant Rafael acull les I Jornades Catalanes d'Hospitals de Dia d'Adults de Salut Mental

Jornades Hospitals de Dia
L'Hospital Sant Rafael va acollir, el dijous 21 de març, la primera edició de les Jornades Catalanes d'Hospitals de Dia d'Adults de Salut Mental, organitzades per Germanes Hospitalàries Província d'Espanya

Sota el títol ‘Hospitals de dia: integrant experiències', la iniciativa sorgeix del desig de compartir les experiències en diferents hospitals de dia de salut mental d'adults (HDSMA) arran del creixement i la consolidació d'aquests dispositius en els últims anys. 

La trobada, que va comptar amb la participació de més d'un centenar de professionals, va permetre reflexionar sobre l'evolució dels diferents models terapèutics en els HDSMA, així com conèixer la varietat dels enfocaments psicoterapèutics que es duen a terme en aquests dispositius i debatre sobre el paper del treball en equip, el seu element d'identitat. 

Jornades Hospitals de Dia
Les jornades es van dividir en dues parts. Al matí es van desenvolupar dues taules de debat, en les quals es va abordar, d'una banda, el paper fonamental del treball en equip en un hospital de dia, i, d'altra, els diferents models terapèutics que s'apliquen en aquest tipus de dispositius.

La Dra. María Concepción Martínez, psiquiatra adjunta de la Unitat de Continuïtat Assistencial Polivalent (UCAP) del Centre, va participar en la taula rodona ‘Models terapèutics en HD' i va explicar com ha estat l'experiència d'aquests primers anys de la Unitat. Martínez es va centrar, sobre tot, amb el programa d'hospitalització parcial (PHP), el nou dispositiu que funciona com una unitat d'intervenció breu per a pacients en crisis.

Després del dinar de treball, els assistents van participar en el taller pràctic sobre les dificultats inherents a la pràctica clínica en els HDSMA. Aquesta última activitat es va articular a partir d'un vídeo que mostrava les diferents situacions que es poden donar en els HDSMA.

Com a conclusió, segons els experts que van participar en les diferents taules de debat, el 90% de les persones que pateix un trastorn mental greu en situació aguda o subaguda podria ser atès en un hospital de dia sense necessitat d'abandonar el seu domicili. 

Els hospitals de dia ofereixen atenció en salut mental en règim d'hospitalització parcial i permeten el manteniment de la persona en el seu entorn. En aquest sentit, segons el doctor José Antonio Larraz, director assistencial i educatiu de Germanes Hospitalàries Província d'Espanya, aquest recurs comunitari evita l'hospitalització total i compta sempre amb la voluntarietat de la persona. “És una experiència molt menys traumàtica per al pacient que, a més d'afavorir la seva permanència en el nucli familiar i comunitari, redueix el temps d'hospitalització”, afegeix. 

Amb tot, en els últims anys s'ha produït un auge i creixement dels hospitals de dia en l'àmbit de la salut mental. Tant és així que, actualment, tots els centres de Germanes Hospitalàries que compten amb aquests dispositius a Catalunya –Hospital Sant Rafael, Hospital Sagrat Cor de Martorell, Hospital Mare de Déu de la Mercè i Benito Menni CASM- tenen llista d'espera.

Així, els experts congregats en les primeres Jornades Catalanes d'Hospitals de Dia d'Adults de Salut Mental han coincidit que el futur de la psiquiatria es troba en els serveis comunitaris, que combinen la permanència de la persona en el seu mitjà sociofamiliar amb l'empoderament del pacient en consensuar els objectius de treball amb el professional.
Germanes Hospitalàries Hospital Sant Rafael - Barcelona
Pg. de la Vall d'Hebron, 107-117 · 08035 Barcelona · T. 93 211 25 08 · Correu-e: hsrafael@hsrafael.com