Marxa nòrdica

L'Hospital Sant Rafael és pioner a Espanya en la utilització, des de l'any 2006, de la marxa nòrdica com a eina de salut en patologies de l'aparell locomotor i també ha incorporat aquesta pràctica amb pacients amb problemes cardiovasculars. Els beneficis demostrats d'aquest esport fan que el seu aprenentatge i pràctica s'hagin integrat en l'activitat assistencial. En aquest sentit, la pràctica de la marxa nòrdica és una activitat coberta pel Servei Català de la Salut i forma part del programa AFIS iniciat al districte de Gràcia.

L'1 d'octubre de 2016 es va celebrar el X aniversari de la Marxa Nòrdica Hospital Sant Rafael, que va comptar amb dues parts, una de catàcter més científic, amb dues taules rodones, i la segona, més lúdica, on es va realitzar una sortida clàssica de marxa nòrdica i un dinar.

Un dels principals avantatges de les sessions de marxa nòrdica respecte a altres tipus de teràpia és el fet d'ensenyar als pacients una tècnica que després podran realitzar de manera autònoma, integrant l'activitat com un hàbit de vida saludable. Així, s'implica el malalt de forma activa en la seva cura, evitant que esdevingui un subjecte passiu i dependent de l'assistència sanitària.

Beneficis comprovats en els pacients
 
  • Augment del número de grups musculars actius durant la marxa.
  • Implementació de les necessitats de coordinació i equilibri.
  • Millora de la mobilitat del coll i la part superior de la columna.
  • Reforçament de la musculatura en braços i espatlla.
  • Augment del Volum Minut Cardíac (VMC) fins a un 22%.
  • Augment de la freqüència cardíaca fins a un 22%.
  • Millora del pols O2
Cursos de marxa nòrdica

Els cursos de marxa nòrdica per a pacients de l'Hospital Sant Rafael estan estructurats en sessions d'una hora dos dies per setmana durant sis setmanes i s'organitzen en diferents grups amb progressions adaptades a les capacitats individuals. L'objectiu és que, al final del curs, el pacient adquireixi les habilitats necessàries per a la pràctica autònoma de la marxa nòrdica.

D'altra banda, l'Hospital Sant Rafael realitza cursos de formació per a professionals – com ara fisioterapeutes, infermers, metges rehabilitadors i metges de família- d'altres centres de salut que volen integrar, també, aquest esport en el seu programa terapèutic. En concret, l'Hospital Sant Rafael ja ha realitzat diverses edicions del seu Curs de formadors per a l'àmbit Sanitari. Així mateix, l'Hospital ha rebut peticions per part de diverses entitats o col·lectius, com ara casals, que volen rebre formació de marxa nòrdica com a esport de prevenció en salut.

L'equip professional responsable dels cursos per a pacients de l'Hospital Sant Rafael està format per metges de l'esport del servei de Rehabilitació del centre, que fan la valoració i prescripció de l'activitat, i dos fisioterapeutes formats en marxa nòrdica, que imparteixen la formació. Especialistes en medicina esportiva juntament amb el personal d'infermeria del CAP Sant Rafael s'encarreguen de dur a terme els controls necessaris durant el curs.

Tallers de marxa nòrdica

L'Equip de Marxa Nòrdica Sant Rafael va participar, el 14 d'abril de 2017, a la Setmana Saludable de la Universitat Pompeu Fabra, amb el taller Tastet de marxa nòrdica. Eina de salut. L'objectiu era donar a conèixer la història de la marxa nòrdica, els trets diferencials d'aquesta manera de fer exercici i els beneficis que comporta i despertar l'interès per aprendre a practicar-la. Podeu ampliar la informació aquí.

CURSOS D'INICIACIÓ I SORTIDES DE MARXA NÒRDICA (2018)

Podeu accedir aquí als pròxims cursos d'iniciació a la marxa nòrdica. En cas d'estar-hi interessats, cal que ompliu i envieu aquest full d'inscripció a marxanordica2.hsrafael@hospitalarias.es

Les sortides de marxa nòrdica van dirigides a les persones que han realitzat un curs d'iniciació prèviament. Podeu consultar les pròximes sortides aquí.

MARXA NÒRDICA SOLIDÀRIA SANT RAFAEL 2018

Marxa nòrdica solidària 2018
L'Hospital Sant Rafael va col·laborar amb Caliu Espai d'Acollida, el 12 de maig, en l'organització d'una marxa solidària per les persones sense sostre del districte d'Horta-Guinardó, Barcelona. 

Hi van participar 72 persones (entre caminants, voluntaris, organitzadors i monitors de marxa) les quals van fer donacions econòmiques, a partir de la inscripció a la marxa i de la compra de productes que es van posar a la venda a la sortida i arribada de la cursa, i al quiosc de l'Hospital.

El total recaptat va ascendir a 618 euros. 
Així mateix, es van aconseguir aliments com oli, sucre, cafè soluble o molt, cacau i llet.


17È CURS DE FORMADORS DE MARXA NÒRDICA 2019

L'Hospital Sant Rafael organitza un nou Curs de Monitors de Marxa Nòrdica en l'àmbit sanitari. Es tracta de la 17a edició d'aquest curs, que va dirigit a professionals de l'àmbit sanitari (llicenciats, diplomats i/o graduats). Consta de dos mòduls, en què s'aprofundirà, entre d'altres, en la tècnica del nivell salut, les bases fisiològiques de la marxa nòrdica i com ensenyar-la als pacients.

Si esteu interessats, us heu d'inscriure abans del 8 de març de 2019, omplint el full d'inscripció. El curs començarà el 6 d'abril i finalitzarà el 4 de maig.

Per qualsevol dubte us podeu posar en contacte amb nosaltres via e-mail, a marxanordica2.hsrafael@hospitalarias.es o bé trucant al Servei de Rehabilitació al 93 211 25 08, extensió 10044.

A continuació, podeu consultar el cartell del curs per obtenir més informació.

També podeu accedir a aquest vídeo sobre Marxa Nòrdica realitzat pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.
Germanes Hospitalàries Hospital Sant Rafael - Barcelona
Pg. de la Vall d'Hebron, 107-117 · 08035 Barcelona · T. 93 211 25 08 · Correu-e: hsrafael@hsrafael.com