L’Hospital Sant Rafael posa en marxa el primer laboratori de biomecànica clínica de Catalunya integrat a un hospital general

L'Hospital Sant Rafael va obrir el 9 de febrer les portes del seu laboratori de biomecànica clínica Uproof, la primera unitat d'aquestes característiques a Catalunya que es troba integrada a les instal·lacions d'un hospital general.

laboratori2
En aquest espai, que compta amb tecnologia d'última generació, es realitza una anàlisi funcional, a partir de mesurar el moviment i la força en tres dimensions, que possibilita detectar alteracions del moviment de l'aparell locomotor amb molta exactitud. En aquest sentit, el laboratori compta amb el sistema més precís que existeix a nivell internacional i el qual treballa amb un marge d'error inferior al mil·límetre.

Segons el doctor Alex Pasarin, coordinador del laboratori de biomecànica de l'Hospital, les proves que es duen a terme en aquest equipament permeten valorar les seqüeles de lesions, tant esportives com produïdes en l'àmbit laboral o arran d'un accident de trànsit, a partir d'identificar patrons anòmals de moviment, de coordinació muscular o de força . En el cas de lesions ja instaurades, la valoració biomecànica possibilita realitzar un seguiment de la seva evolució i avaluar l'efectivitat del tractament aplicat.

Coordinació amb la Unitat de Medicina Esportiva de l'Hospital

L'Hospital Sant Rafael compta, des del 2009, amb una Unitat de Medicina de l'Esport (UME), on es realitzen revisions medicoesportives i proves d'esforç, entre altres àrees de treball relacionades amb problemes de l'aparell locomotor. A partir d'avui, l'UME es coordinarà amb el nou laboratori de biomecànica clínica a fi d'oferir una valoració global a l'esportista.

Així mateix, el fet que ambdós espais es trobin dins les mateixes instal·lacions de l'Hospital possibilita que totes les exploracions, proves radiològiques, tractaments de lesions, etc. es duguin a terme al mateix centre. També garanteix el treball conjunt de professionals d'especialitats tant variades com Medicina de l'Esport, Rehabilitació, Fisioteràpia, Cirurgia Ortopèdica o Reumatologia, integrades a l'àrea de l'Aparell Locomotor de l'Hospital.

laboratori
Germanes Hospitalàries Hospital Sant Rafael - Barcelona
Pg. de la Vall d'Hebron, 107-117 · 08035 Barcelona · T. 93 211 25 08 · Correu-e: hsrafael@hsrafael.com